یکشنبه 7 تیر 1394

جوانه‌های زعفران در مزارع همدان

   نوشته شده توسط: حسین زندی    نوع مطلب :گفتگو ،روزنامه همشهری ،

جوانه‌های زعفران در مزارع همدان

نویسنده: حسین زندی همدان -خبرنگارهمشهری
جوانه‌های زعفران در مزارع همدان
«گیتی سالاری» از كارآفرینان موفق استان همدان است. او در طول 15 سال توانسته یگ گیاه نادر را پس از حدود 6 دهه در همدان بازیابی و كشت كند....
1394/04/06
«گیتی سالاری» از كارآفرینان موفق استان همدان است. او در طول 15 سال توانسته یگ گیاه نادر را پس از حدود 6 دهه در همدان بازیابی و كشت كند. تاریخچه كشت زعفران در همدان به گذشته‌های دور می‌رسد، اما در 6 دهه گذشته به‌طور كلی از چرخه كشاورزی استان خارج شده بود. این زن توانمند نهاوندی با تلاش خود توانست زعفران همدان را بار دیگر به شهرت جهانی برساند و مرغوب‌ترین زعفران ایرانی را تولید كند.
سالاری پس از اتمام تحصیلاتش وارد آموزش و پرورش شد و 25 سال در آموزش و پرورش به تدریس درس عربی اشتغال داشت.او برای ادامه تحصیل به همدان آمد و در كنار تدریس از دوران جوانی كشاورزی می‌كرد و مسئولیت امور كشاورزی پدر هم با او بود . در ادامه گزارش همشهری را با او می خوانید.

احیای كشت زعفران در همدان
وی به همشهری گفت: من مدت 27 سال است كه كشاورزی می‌كنم، اما پس از بازنشستگی به‌طور جدی به كشاورزی رو آوردم. 15سال پیش تصمیم گرفتم كشت زعفران را در منطقه احیا كنم. در روزگاران قدیم استان همدان و منطقه «رودآورد» (بین نهاوند و تویسركان) از مناطق كشت زعفران به شمار می‌رفت.
همان 15سال پیش این كار را به‌صورت آزمایشی در یك زمین 4000 متری آغاز كردم. از سال‌های دوم و سوم با موفقیت روبه‌رو شدم و برداشت خوبی داشتم. در سال چهارم از 4000متر 4كیلو زعفران خشك برداشت كردم. موضوع رسانه‌ای شد و از بیشتر شبكه‌ها نیز پخش كردند.
سالاری افزود: كارآفرینی زعفران را حدود 15 سال است شروع كرده‌ام از زمانی كه 45 سال داشتم. زمین موروثی بود و مالك زمین خودم بودم. سرمایه هم داشتم، متكی به حمایت‌های دولتی مثل وام و بانك نبودم و در واقع از طرف جهاد كشاورزی و بانك‌ها حمایتی نشدم.
وی ادامه داد: برداشتمان به‌طور معمول 7كیلو در هكتار است، اما ما 10كیلو در هكتار برداشت كردیم.
پس از این موفقیت شروع به افزایش كشت كردم و 3 هكتار را زیر كشت بردم.
 این كار هم نوعی كارآفرینی است و هم از نظر اقتصادی بسیار خوب است. این كارآفرینی مربوط به خانم‌هایی است كه در فصل بیكاری مشغول كار می‌شوند.

استفاده از خانم‌ها در روند كار
این بانوی كارآفرین توضیح داد: به‌صورت فصلی 20 تا 30 نفر كارگر داریم كه بیشتر خانم هستند. برای چیدن و پاك كردن از خانم‌ها استفاده می‌كنیم. این كار به ظرافت زیادی نیاز دارد. خانم‌ها هم حوصله بیشتری به خرج می‌دهند هم دستانشان ظریف‌تر است. برای كار آبیاری از آقایان استفاده می‌كنیم. بیشتر خانم‌ها از فارسبان و و روستاهای اطراف می‌آیند. اما كار بسته‌بندی را خودم انجام می‌دهم. چون فراوری کمی مشكل است. خشك كردن و بسته‌بندی حساس است. شركتم را به تازگی به ثبت رسانده‌ام. دنبال استاندارد و برندی با نام «زعفران‌سالار» هستم. اگر كد بهداشتی و استاندارد بگیرم می‌توانم حرفی برای گفتن داشته باشم.
سالاری درباره نحوه فروش محصولات خود گفت: بخشی را به‌صورت تلفنی در مزرعه می‌فروشیم. محلی در نهاوند داریم و به وسیله پست و حمل‌ونقل شهری به كل استان همدان و استان‌های همجوار می‌فرستیم. در تمام ایران خریدار داریم. صادرات هم به‌صورت چمدانی است و بیشتر  دوستان از ما زعفران می خرند،زیرا  و تا حالا كد بهداشتی و استاندارد نگرفتم برای همین صادرات رسمی نداشته‌ایم که  امیدوارم به‌زودی این امكان به وجود بیاید.

هزینه‌های كاشت زعفران
سالاری در پاسخ به این سؤال كه هزینه هر هكتار كشت چقدر است، توضیح داد: برای هر هكتار اگر بخواهیم بازدهی خوبی داشته باشیم 30 میلیون تومان هزینه می‌كنیم. این كشت زودبازده نیست اگر امسال بكاریم 3 سال بعد به بهره‌برداری می‌رسد و 7تا10سال دوام دارد. سال اول برداشت بسیار كم است. سال دوم، دوسوم از هزینه را و سال سوم از هر هكتار8تا 10‌كیلو زعفران خشك می‌کنیم. قیمت امروز زعفران ایران قیمت خوبی ندارد و برخلاف اروپا بسیار پایین است. هر‌كیلو زعفران 6تا 7 میلیون است. البته در اروپا به دلار فروخته می‌شود. این بانوی همدانی درباره كشت زعفران در استان همدان گفت: خوشبختانه زعفران در همدان جا افتاده و در تمامی شهرها كشت می‌شود. به‌خصوص شهر بهار كه از من پیاز آن را تهیه می‌كنند. این محصول  در كنگاور قروه، سنندج، كرمانشاه و اراك كشت می‌شود، اما در استان همدان بزرگ‌ترین مزرعه، مزرعه ماست. اگر افراد بیشتری به كشت این محصول علاقه نشان دهند رقابت آسان‌تر است. وقتی كشت زیاد می‌شود كیفیت محصول بهتر خواهد شدو می‌توانیم كارگاه فراوری را در استان راه‌اندازی ‌كنیم تا صادرات هم از استان صورت ‌گیرد.

حمایت جهاد كشاورزی
سالاری تأكید كرد: اگر كسی بخواهد وارد این كار شود، بدون سرمایه می‌تواند شروع كند. جهاد كشاورزی 2 سال است وارد این حوزه شده است. اگر كسی پیگیری كند حمایت می‌كنند به شرطی كه كار را انجام دهد. سال اول كه من این كار را شروع كردم مروجان و مهندسان جهاد فکر می‌كردند كه این كار در استان ما امكان‌پذیر نیست. حدود سال 78 بود و آنها اطلاعی از كشت زعفران نداشتند. من با مطالعاتی كه داشتم گفتم زیستگاه اولیه زعفران همدان بوده و از اینجا به وسیله تجار به خراسان برده شده است همان‌گونه كه امروزه به افغانستان می‌برند. پیشتر در این منطقه برنج كشت می‌شد، اما به خاطر تغییرات آب و هوایی دیگر نمی‌كارند. در شهر همدان باغی به نام جهاد وجود دارد وقتی جهادكشاورزی شروع به كار در این باغ كرد پیازهایی كه از سال‌ها پیش در این باغ وجود داشتند دوباره شروع به رشد كردند.
وی به سفرهایی كه در طول سال دارد اشاره كرد و گفت: سفرهایم بیشتر تحقیقاتی است. به هر استان و هر كشوری می‌روم تلاش می‌كنم به بحث كشاورزی بپردازم. تمام مزارع زعفران استان خراسان را رفته‌ام و دیده‌ام. همچنین مزرعه‌های زرشك بسیار مورد توجه من بوده است. چون قرار است در اینجا زرشك هم بكارم که  امسال فعلا آزمایشی كاشته‌ام. سفر تحقیقی به خوزستان برای كشت گل رز داشتم اما اقدام نكردم، كشت موز را دنبال كردم، اما به این نتیجه رسیدم كه در همدان تنها به‌صورت گلخانه‌ای می‌توان كشت كرد. روی مارچوبه كار كرده‌ام و در اینجا كاشته‌ام که  بسیار پولساز و اقتصادی است. دنبال گیاهان دارویی گوناگون نیز هستم.

مشكلات كشاورزی استان
سالاری در پایان گفت: در كشاورزی باید به سمت برندسازی پیش برویم، اما درست كار نكرده‌اند و حمایت نیز  نمی‌كنند. محیط‌زیست آلوده است. كشاورزی آلوده است. كارهای بسیاری انجام می‌شود. من با پرورش ماهی در این منطقه بسیار مخالفم. بزرگ‌ترین لطمه به محیط‌زیست و كشاورزی از طرف پرورش‌ دهندگان ماهی است كه به‌صورت غیرعلمی و غیر‌كارشناسی انجام می‌گیرد. مدیریت آب صورت نگرفته و كسانی كه وارد این حوزه شده‌اند آگاهی چندانی ندارند. به‌طور مثال به‌صورت غیر‌اصولی از دبی آبی كه برای كشاورزی باید استفاده شود برای پرورش ماهی بهره‌می‌گیرند. برای تغذیه ماهی با كامیون در آب نمك تخلیه می‌كنند و دبی آب كم می‌شود. هدررفت آب بسیار زیاد است. من به‌صورت علمی ثابت می‌كنم آب شور به كشاورزی وارد می‌شود. آلودگی‌هایی كه وارد آب شده باعث تولید قارچ درختان شده و آب كاملا آلوده است و حساسیت پوستی مردم منطقه نیز ناشی از همین آلاینده‌هاست.
http://ostani.hamshahrilinks.org/Ostan/Iran/Hamedan/Contents/%D8%AC%D9%88%D8%A7%D9%86%D9%87%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B2%D8%B9%D9%81%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%B9-%D9%87%D9%85%D8%AF%D8%A7%D9%86


برچسب ها: همشهری همدان ، گیتی سالاری ، زعفران همدان ، زعفران ،

شبکه اجتماعی فارسی کلوب | Buy Website Traffic | Buy Targeted Website Traffic